Hogyan válasszak Kelly Kettle kempingfőzőt?

Sokan kérdeztétek, hogy mi alapján érdemes az egyes Kelly Kettle kempingfőzők és készletek közül választani? Melyik a legoptimálisabb, melyikkel lehet okosan pénzt és nem utolsó sorban súlyt megtakarítani egy túra során?

Összeszedtük hát egy írásban a saját és persze a ti tapasztalataitokat is, hogy tanácsot adjunk azoknak, akik most „matekoznak” a kiválasztással.

A Kelly Kettle kemping és túrafőzők működését és használatának módját ebből a cikkből ismerheted meg, erre bővebben itt nem térünk ki. Elég annyit tudnod, ha nem akarsz benzint, alkoholt cipelni, és nem szeretnél többé gázpalackot vásárolni, akkor a Kelly Kettle a jó barátod lesz.

Amint azt már valószínűleg tudod, a Kelly Kettle kempingfőzők, vagy túrafőzők alapját a Kelly kanna képezi. Ez háromféle méretben készül, amely a szokásos felhasználási módokhoz, illetve a szabadtéri elfoglaltságok körülményeihez igazodnak.

Kelly Kettle Trekker túrafőző

A legkisebb kannával rendelkezik, amely 0,6 liter vizet képes egyszerre felforralni. A forralási idő a tüzelőanyag, és nem utolsó sorban a víz hőmérsékletétől függően átlagosan 1-2 perc. Az alsó határ kb. 18-20 fokos víz esetén igaz, télen az alaposan lehűlt (fagypont körüli) víz esetén inkább 1,5-2 perc.

Gáz nélküli túrafőző 1-2 személy részére

A Trekker a hátizsákos túrázók és a repülőgéppel utazók kedvence. Mint az tudod, gázpalackot még a feladott csomagba sem tehetsz, mert nagy magasságban az alacsony légnyomás miatt felrobbanhat. Értelemszerűen a kabinpoggyászban sem viheted a fedélzetre, mint ahogyan más gyúlékony anyagot sem (benzin, alkohol). A Kelly Kettle túrafőző esetében ez nem jelent problémát, mert nem kell magaddal vinned a tüzelőanyagot. Azt majd a túrád során megtalálod (bármilyen gally, toboz, száraz fű megfelel).

A mérete és csekély tömege alapján a hátizsákodban is könnyen elfér, kevés helyet foglal.

Kinek valók az egyes Kelly Kettle Trekker készletek?

Ha rendelkezel már kemping edényekkel, aminek az elcsomagolása nem okoz gondot, akkor elegendő csak a Kelly kannát megvásárolnod a tűztérrel. Ehhez mindenképpen javasoljuk a kis Hobo tűzhelyet. Miután felforrt a kannában a víz, a Hobo tűzhelyet helyezd a tűztérre, és erre teheted az edényt, amelyben főzhetsz bármit.

Ha nincsenek még edényeid, akkor gazdaságosabb, ha a Kelly Kettle Trekker Hobo Kitet választod. Ebben megtalálod a Trekker kanna mellett az Hobo tűzhelyet és az edénykészletet. A kis edénykészlet tartalmazza a lábast, fedelet és edényfogót, valamint egy grillrácsot is.

Összegezve, ha egyedül, vagy másod magaddal szoktál túrázni, horgászni, kempingezni vagy repülővel kell utaznod a Trekker a te méreted.

Kelly Kettle Scout kempingfőző

A Scout az arany középutat jelenti. A kanna térfogata 1,2 liter. A tűztér mérete megegyezik a legnagyobb Base Camp kempingfőzővel. Mivel kisebb a térfogata, a vizet gyorsabban, nagyjából 3-4 perc alatt felforralja. A kanna átmérője megegyezik a Base Camp modellel, de alacsonyabb annál. Ha nagyon akarjuk, ezt is elcsomagolhatjuk a hátizsákba, de már jóval több helyet foglal, mint a Trekker. Inkább olyankor hasznos, ha terepjárós túrán, vízitúrán, kerékpár vagy motoros túrán veszünk részt. Ilyenkor nem gond a szállítás. A hordtáskában felfüggeszthető kívülről is a hátizsákra, de a magunk részéről ezt elkerülnénk, inkább szükségmegoldás lehet.

Kempingfőző 2-4 ember számára

A Scout kempingfőző 2-3 ember számára megfelelő. Természetesen a kanna többször újratölthető, így nagyobb csapat kiszolgálására is alkalmas. A tűzterére nagyobb edényt is rátehetsz, stabilan megáll rajta a Hobo tűzhely segítségével.

Melyik Kelly Kettle Scout készletet válasszam?

Ha vannak már kempingedényeid, akkor válaszd a Scout kannát és mellé egy nagy Hobo tűzhelyet. Ebben az esetben az edényeidet nem tudod egybe csomagolni a kannával, de olcsón lesz egy ingyen használható és megbízható kempingtűzhelyed.

Kelly Kettle Scout Hobo készlet

Neked való választás a Hobo Scout Kit, ha nincs még edényed, vagy szeretnéd lecserélni, hogy kis helyre elcsomagolható legyen a komplett tábori konyha. Ez a készlet a kanna mellett tartalmazza a Hobo tűzhelyet, a nagy lábast, fedelet (amelyet serpenyőnek is használhatsz), edényfogót és a nagy grillrácsot. Ha grillrácsot a tűztérre teszed, akkor süthetsz húst vagy kolbászt is. (Egy hamburger pogácsa, egy fél csirkemell, vagy egy pár Debreceni éppen ráfér a grillrácsra.)

Kelly Kettle Scout Ultimate Kit

A Kelly Kettle legfelszereltebb készlete, amely minden elérhető kiegészítőt tartalmaz nagyon kedvező áron. A Hobo készleten túlmenően találsz benne két rozsdamentes acél tányért (ezeket az edényfogó segítségével serpenyőként is használhatod, 3 tojásos rántotta prímán megsüthető benne), illetve a kemping bögre készletet is. Ha kezdőként teljes felszerelést szeretnél, lecserélnéd a meglévőt vagy fontos, hogy minden szükséges tábori konyha felszerelés kis helyen elférjen, akkor ez a te választásod.

Kelly Kettle Base Camp kempingfőző

A legnagyobb Base Camp Kelly kanna, amely 1,6 literes víztérrel rendelkezik. 5-6 perc alatt forralja fel a vizet, a hideg víz hőmérsékletének függvényében. Nagyobb családok, túra és cserkész csapatok számára is jó választás. Jellemzően méretei miatt inkább autós, motoros, kerékpáros vagy vízitúrák kedvelt felszerelése. Sokan otthonra is vásárolnak tartalék főzési lehetőségként vészhelyzetekre, ha esetleg gázhiány vagy áramszünet lépne fel huzamosabb ideig. Lakóautós vagy terepjárós kempingezés során is jó szolgálatot tehet, ha elromlik a gáztűzhely, vagy kifogyna/elfagyna a gázpalack. Száraz füvet, gallyakat, nádat vagy tobozokat mindenhol találsz. Nem sok helyet foglal az autóban…

Kempingfőző 4-5 ember számára

Egész családot képes kiszolgálni, de mivel a kannát sokszor újratöltheted, akár egy nagyobb számú csapatnak is főzhetsz meleg teát vagy készíthetsz instant ételt.

Komplett tábori konyha Kelly Kettle Base Camp készletekkel

Ha csak a kannára van szükséged, a Hobo tűzhely akkor is remek kiegészítő. Miután felforrt a víz a kannában, vedd le a tűztérről, tedd rá a Hobo tűzhelyet és máris főzhetsz kedvedre tovább. Mindezt ingyen üzemanyaggal környezetbarát módon.

Kelly Kettle Base Camp Hobo készlet

A Kelly közepes készlete, amely tartalmazza a Hobo tűzhelyet, edényt fogóval és fedéllel (serpenyőként is használható), valamint a kétrészes grillrácsot. A tartozékok elférnek a tűztérben, a tűztér a kannában. Tedd a hordtáskába, és máris van egy kompakt méretűre csomagolt tábori konyhád. Ha nincs edényed, vagy szeretnéd egybe csomagolni az egész felszerelést, akkor ez a legjobb választás.

Kelly Kettle Base Camp Ultimate kit

Minden felszerelést tartalmaz amire csak szükséged lehet, mindezt nagyon jutányos áron. A Hobo készlet tartalma mellett két darab rozsdamentes tányér, két darab rozsdamentes bögre (egy 3 dl és egy fél liter űrtartalmú), valamint az edény alátét is. Ha kezdő kempingezőként nincs semmilyen felszerelésed, vagy egymásba illeszthető tartozékokat szeretnél a kis méret miatt, akkor válaszd az Ultimate Kitet. Sokkal olcsóbban jössz ki, mintha egyesével veszed meg a kiegészítőket a Kelly kannához.

Trükkök a Kelly Kettle kempingfőző készletekhez

Ha zömében csapatostól vagy családostól szoktál kempingezni vagy kirándulni, de néha egyedül is nekivágsz a vadonnak, néhány trükkel csökkentheted a Scout és Base Camp készletek tömegét.

Ha Scout vagy Base Camp készleted van és egyedül túrázol, akkor a kannát otthon is hagyhatod. Csomagold el a hátizsákodba a tűzteret, a Hobo tűzhelyet és a nagyobbik kemping bögrét. Ez elfér a hátizsákodban is, minimális a tömege és mindent meg tudsz oldani vele. A bögrében forralhatsz vizet, főzhetsz egy levest vagy instant ételt.

Szóval a készletek nagyobb lehetőséget biztosítanak a kombinálásra. Nem kell minden alkalommal az egész készletet magaddal vinni. Gondold át, hogy mire lesz szükséged, és csak azt vidd magaddal, ami igazán fontos!

X