Kempingfőző – milyen ételeket készíthetünk a Kelly-vel?

A Kelly Kettle kempingfőző nem csak a kempingezés, de a kisebb Trekker változata hátizsákos túra során is hasznos társunk lehet. Ha autóval vagy lakókocsival megyünk kempingezni, akkor jól felszerelt konyhát vihetünk magunkkal, komolyabb tárolókapacitás és hűtőszekrény is rendelkezésre állhat. Azonban ha gyalogosan vágunk neki, akkor saját érdekünkben minimalizálni kell a felszerelést.

Főzés a szabadban – instant ételek

Nagyon népszerűek a túra boltokban kapható instant vagy szárítva fagyasztott élelmiszerek. Vitathatatlan előnyük, hogy kis helyet foglalnak, táplálóak és némelyik még akár ízletes is.

Ezekhez többnyire csak forró vizet kell adni, esetleg egészen rövid ideig főzni. Gyorsan elkészülnek, kevés a mosatlan és hulladék, amit magunkkal kell(ene) vinnünk. A forró vizet legegyszerűbben kempingfőző segítségével lehet előállítani. Ezek sokfélék lehetnek, többféle működésmóddal és tüzelőanyaggal. Ha bővebben érdekelnek a kempingfőzők fajtái, előnyeik-hátrányaik, akkor erre a linkre kattintva olvashatsz róla. 

A mi kedvencünk az írországi Kelly Kettle kempingfőző, mert nem kell magunkkal cipelni sem gázpalackot, sem alkoholt vagy benzint. Csak összeszedünk néhány száraz gallyat, és már fel is forraltuk a szükséges mennyiségű vizet. Ráadásul mindig számíthatunk rá, sosem romlik el, nem fagy be, nem koszolódik el a szelep.

A Kelly Kettle készletek már tartalmazzák az edényeket is, azonban ezt akár külön is megvásárolhatod.  A kannában pár perc alatt felforralhatod a vizet, utána egyszerűen csak öntsd rá az instant kajára. Ha szükséges, a Hobo Stove-ot tedd a tűztérre, erre az edényt. Így készre főzheted az ételt.

Süssünk valamit – ha unjuk az instant ételeket!

Egy-két napos túrán elvan az ember az instant ételeken, de egy idő után már enne valami “rendes ételt” is. Kempingezőknek ez nem is szokott gondot okozni, hiszen kis túlzással egy komplett kamra és konyha befér a lakókocsiba hűtőszekrényestől, edényestől, tűzhelyestől.

De mit csináljon, aki nem húzza maga után a házát? Üljön be egy étterembe! Hát mi a magunk részéről szeretjük a jó éttermeket, azonban túrázni azért megyünk, hogy lehetőleg elkerüljük a civilizáció minden formáját – amennyire lehetséges.

Egy kompakt méretre összecsomagolható Kelly Kettle készlet viszont így is rengeteg főzési és sütési lehetőséget kínál. Viszonylag egyszerűbb ételeket el lehet készíteni benne, amihez nem kell sok alapanyag. Persze gasztronómiai élményekre ne számítsunk, de több napos “zacskós kaja” után jól tud esni egy egyszerű tojásrántotta vagy sült kolbász is. Ezeket bőven el tudjuk készíteni a grillrácson, vagy a készlet tányérját serpenyőnek használva a Hobo tűzhelyen is.

A grillrácsra egyszerre két darab Debreceni kolbász, egy nagyobb hamburger hús vagy egy fél csirkemell elfér. A tányérban 2 tojásból tudsz egyszerre rántottát sütni – máris feldobtad a reggelivel a napodat! Ezeket az alapanyagokat, ha nem útközben szerzed be, akkor nehézkes magaddal vinni. Télen eltarthatóak pár napig, de nyáron meg se próbáld, mert csúnya ételmérgezés lehet a vége!

Ha készítettél már ételt a Kelly Kettle kempingfőzőn, akkor küld el nekünk a receptedet! A legjobbakat közzétesszük a Facebook oldalunkon!

X