Téli kemping – I. rész

A téli kemping rengeteg szórakozást tud nyújtani, más oldaláról ismerheted ezáltal meg a természetet. Ugyanakkor körültekintőbb felkészülést igényel, mint egy nyári kalandtúra. Nem elég leakasztani a hálózsákot és belegyűrni a hátizsákba. Ha igazán kellemesen akarod eltölteni a kevéske szabadidődet – feltöltődve és kipihenve akarsz hazaérni, nem átfázva és kimerülve – akkor kicsit másként kell tervezned a téli kempingezést! Fussuk át együtt a legfontosabb tudnivalókat!

Télen kempingezni – érdemes egyáltalán belevágni?

trip-1333126_1920A kempingezés inkább egy életforma. Ma már korántsem a költségek lefaragásáról szól. Mindenféle kényelem elérhető a kempingezők számára. Nem feltétlenül a nyolcvanas évek sátras, NDK lakókocsis – vajas kenyeres adriai nyaralásait kell, hogy felidézze. (bár sokak számára éppen ez a fajta nosztalgia vonzó)

Aki a kemping szerelmese, bizonyára nem cserélné el azt a fajta szabadságot, amit a kempingezés tud nyújtani, semmiféle 5 csillagos szálloda komfortjára. A téli kemping kicsit szürkébb, kicsit hidegebb, mint nyári tengerparti pihenés, ugyanakkor teljesen újfajta élményeket tud nyújtani. A válasz tehát az, hogy nagyon is megéri télen kempingezni, csak másként kell megközelíteni a felkészülést!

Mindenki másként szeret kempingezni. Van, aki hátizsákkal élvezi a túrázást és sátorban tölti az éjszakát, megint mások jól felszerelt guruló otthonokkal vágnak neki Európát felfedezni. Ahány ember, annyiféle igény, így ebben a posztban csak az általános érvényű szempontokra keresünk választ.

Tervezés – felkészülés a téli kempingre

Ha úgy döntöttél, hogy télen sem mondasz le a kempingezés örömeiről, akkor gratulálunk, vérbeli kempingező és kalandor vagy!

Mire lesz feltétlenül szükséged és mi az, ami a kényelmedet fogja szolgálni? Minden, ami alapvetően a túlélésed szolgálja az a minimális felszerelés, amit mindenképpen magaddal kell vinned. Az összes többi az „élményfaktort” fogja növelni. Ezek közül te döntöd el, hogy mit szeretnél elcsomagolni. Ezt nagyban befolyásolja az is, hogy gyalogosan, kerékpárral, motorbiciklivel, terepjáróval vagy éppen lakókocsival/lakóautóval vágsz neki a kempingezésnek.

Sátras kemping – miért lehet ez a legjobb választás?

A sátor könnyű, olcsóbb, mint egy lakóautó, szinte bárhol felállítható és a legközelebb kerülhetsz ily módon a természethez. Ha gyalog, kerékpárral vagy motorbiciklivel (esetleg valami jól felszerelt terepjáróval) indulsz sátras kirándulásra, akkor olyan helyekre is eljuthatsz, ahová a guruló otthonként funkcionáló négykerekű járművek be sem tehetik a „lábukat”. Nincs is annál jobb, mint reggelente felébredve egy lélegzetelállító kilátásban gyönyörködni és elfogyasztani a reggeli kávédat vagy teádat! Nem kell foglalkoznod a forgalomkorlátozásokkal, a nyitva tartó kempingek vagy engedélyezett parkolóhelyek keresésével. (persze a sátrazás (vadkemping) sem engedélyezett bárhol, erről előre tájékozódj!)

Lakóautós vagy lakókocsis kemping – miért lehet ez a legjobb választás?

Egyszerűtől a luxusig
Egyszerűtől a luxusig

Mindazoknak, akik imádják a téli kempinget, de nem akarnak lemondani az otthon kényelméről, az otthon megszokott komfortról, egy lakóautó vagy lakókocsi jelentheti a jó megoldást. A lakóautóval letáborozhatsz olyan helyeken, ahonnan felfedezheted a környék látnivalóit gyalogosan. Visszatérve azonban lesz egy kényelmes otthonod, ahol megszáríthatod a ruháid, süthetsz-főzhetsz, tisztálkodhatsz – vagy ha azt sem tudod nélkülözni – TV-t is nézhetsz.

A legalapvetőbb felszereltségű vontatható lakókocsiktól a „fullextrás”, fürdővel, konyhával, klímával és fűtéssel felszerelt lakóautókig – melyben még műholdas TV is van – óriási a kínálat. Igazi kényelem, távol az otthontól! Ezek megvásárlása csak keveseknek éri meg, azonban számtalan cég foglalkozik ezek bérbeadásával is. Ilyen járművekkel sokkal több mindent vihetsz magaddal, akár egy biciklit vagy motorkerékpárt is.

Igaz, hogy korlátozott szolgáltatásokkal, de lehet találni télen is nyitva tartó kempingeket, olyan lakóautó parkolókat, ahol eltölthetünk egy-két éjszakát. Keress fel kemping témájú oldalakat, egyesületek honlapjait, ott tájékozódhatsz!

Milyen sátrat válasszunk téli kempinghez?

A sátrak alapvetően a felhasználásuk jellege és az időjárással szembeni ellenállóságuk szerint vannak osztályozva. A gyártók marketingeseinek nagyon élénk a fantáziájuk a névadásnál, ezért ne dőlj be a hangzatos neveknek! Attól, hogy egy sátrat „sarkvidéki viharnak” vagy „eszkimó iglunak” hívnak még korántsem biztos, hogy alkalmas lesz neked a téli kempinghez! Könnyen lehet, hogy egy laza nyári zápor után is gumicsizmában kellene a sátorból kilapátolnod a vizet.

Sátrak évszakok szerint

Egy évszakos sátrak: főleg nyári használatra szánt könnyű, olcsó sátrak. Többnyire nem állnak ellent komolyabb esőnek és szélnek.

Három évszakos sátrak: tavasztól-őszig tartó használatra tervezték, esőnek és komolyabb szélnek is ellenálló, masszívabb kivitelű sátrak. Általában nehezebbek is az egy évszakos sátornál.

Négy évszakos sátrak: Ezek az igazi téli használatra szánt sátrak. megküzdenek a legkomolyabb kihívásokkal is, erős széllel, havazással, rengeteg esővel.

Sátrak használat módja szerint

Bivakzsák, vagy bivaksátor: Kizárólag egy személy számára nyújt menedéket. Komfortról nem beszélhetünk, rajtad és a hálózsákodon kívül semmi más nem fér bele. Bozótmívesek és hegymászók használják szívesen. Ha nem szereted a spártai életmódot, akkor ezeket sem fogod.

Túrasátrak: Kettő vagy több személy számára nyújtanak komfortosabb elhelyezést. Anyaga könnyű, szerkezete erős. Négy évszakos kivitelben megfelelő lehet, amennyiben gyalog vagy kétkerekű járművel kempingeznél télen.

Expedíciós sátrak: a túrasátrak „mercedese”, könnyű, rendkívül masszív felépítésű, gyorsan felállítható sátrak.

Családi sátrak: nagy közös terekkel rendelkező, rendkívül komfortos sátrak. Több személy kényelmesen elfér benne, akár fel is állhatsz benne, nem csak alvásra való. Négyévszakos kivitelben jó választás, amennyiben autóval tudod szállítani. Hátizsákos túrára a súlya miatt nem alkalmas. (20-50 kg is lehet)

Jármű tetejére szerelt sátrak: Terepjárós túrák kedvelt sátrai. Az autó tetején lehet felállítani, általában tetőcsomagtartóra van rögzítve. Pillanatok alatt felállítható és összecsukható.

A sátor ellensége a víz és a szél

A funkciót tekintve sok szempont szerint választhatsz sátrat, attól függően, hogy mekkora súlyt tudsz magaddal cipelni. Két dolog, ami alapvető az alkalmasság szempontjából a víz és szél ellenállóság.

Sátor vízállósága

A víz elleni védelmet a gyártók egységesen kell, hogy megadják. Ha megnézel egy sátorra vonatkozó leírást, a gyártók megadják az alsó (a sátor alapja vagy „padlózata”) és felső (maga a sátorlap) vízállóságát. A vízállóságot milliméterben adják meg, ami azt jelenti, hogy hány milliméter vízoszlop nyomásának áll ellen. Téli használatra olyat válassz, ami legalább 3000mm vízoszlop nyomásának ellenáll (felső) és 5000mm (alsó), de ennél csak magasabb legyen!

Szél elleni védelem

A sátor szél elleni védelmét alapvetően a szerkezet és a rögzítés határozza meg. A legerősebbek az expedíciós sátrak, melyek akár komolyabb vihar rohamait is állják. Hozzáértő túraboltokban egy készségesebb eladó órákat fog neked erről a témáról mesélni, hallgasd meg és kérd ki a véleményét!

Pára

Említenünk kell a pára problémáját, amely téli kemping során fokozattan jelentkezik. A választásnál alaposan nézd meg, hogy milyen módon szellőzik a sátor. Hiába állítja meg a kintről érkező csapadékot a sátrad, ha nem szellőzik megfelelően, akkor a belülről lecsapódó párától leszel csuromvizes reggelre. Személyenkét egy éjszaka alatt akár egy liter pára is lecsapódhat! Eleve részesítsd előnyben a két rétegből felépülő sátrakat és figyelj a szellőzésre!

Hőszigetelt sátrak

Igen, már ilyen is létezik! Márkanevet nem említve találhatsz hő és hangszigetelt 4 évszakos családi sátrakat, melyek a sátrak „Hilton szállói”. Ezekben már majdnem egy lakóautó komfortját élvezheted, azonban csak gépjárművel szállíthatók. Az árai is elég borsosak, de ha igazi outdoor fanatikus vagy és sokat kempingezel, akkor megérhetik az árukat!

Téli kemping lakóautóval és lakókocsival

airstream-1359135_1920Azt gondolhatod, hogy a lakóautós téli kemping egyszerűbb és kevesebb felkészülést igényel a sátrazásnál. Igazad is van, meg nem is!

Szigetelés

A téli lakóautós kemping sok szempontból különbözik egy nyári kirándulástól. Más körülményekre kell felkészíteni a lakóautót téli környezetben. Meg kell győződnöd róla, hogy a lakókocsi vagy lakóautó szigetelése és felszerelése megfelelő-e a téli használatra. Ez nem csak azt jelenti, hogy egyáltalán szigetelt-e (szinte kivétel nélkül az). Főleg régebbi modelleknél alkalmaztak kőzetgyapotot szigetelésként. Téli használat során ezek vidáman összegyűjtik a párát. Ez nem csak azért nem jó hír, mert ezzel párhuzamosan csökken a szigetelőképességük! Az átnedvesedett szigetelés nagyon nehezen tud kiszáradni, így kiváló táptalajt nyújt a rozsdásodásnak.

Fűtés, szellőzés

A lakóautók fűtésére gyakorlatilag két féle módszer terjedt el. Mindkettő egy hőcserélőn keresztül fűti az utastér levegőjét közvetlenül, vagy egy zárt rendszerű folyadékos fűtőtesten keresztül.

Az egyik tipusba azok tartoznak, melyek a lakóautó üzemanyag rendszeréből vett fűtőanyaggal üzemelnek (benzin vagy gázolaj).

A másik tipus a lakóautó üzemanyag és elektromos rendszerétől teljesen függetlenül gázzal üzemelnek. A gázzal működő rendszereknél arra kell odafigyelned, hogy a használt gáz párolgási hőmérsékletének alacsonyabbnak kell lennie az aktuális külső hőmérsékletnél. Máskülönben nem tudod elégetni.

A bután gáz 0-1 fokos hőmérsékleten már folyékony, tehát kevésbé alkalmas téli körülményekre. Ezzel ellentétben a propán gáz nagyjából -20 fokig gáz halmazállapotú marad. A kettő keverékénél (PB, azaz propán-bután) például -10 fokon csak a propánt fogod tudni fűtésre használni, a bután gáz bent marad a palackban.

Mivel mindegyik rendszer a külső levegőt használja el, nem a benti oxigént égeti, ezért a szellőztetésről a keletkező pára miatt kell gondoskodnod. Ha nem figyelsz erre, akkor nagy mennyiségű pára fog lecsapódni a lakókocsi vagy lakóautó belsejében!

Víz, gáz és energia télen

Legtöbb lakóautóban és lakókocsiban a padló alatt, vagy más, nem hőszigetelt térben helyezkednek el a víz és gáztartályok. Ezek télen megfagyhatnak! A speciálisan téli használatra is felkészített modelleknél pótlólagos fűtést és hőszigetelést alkalmaznak a gyártók ennek kiküszöbölésére. Ezt is ellenőrizd!

A másik, amiről nem szabad megfeledkezned, hogy az akkumulátorok kapacitása hideg időben drasztikusan lecsökken. Ne a nyári kapacitással számolj télen!

A jó alvás titka: a jó hálózsák

halozsakformak
Hálózsákok formái (forrás: dummies.com)

A hálózsákod kiválasztásával el is döntötted, hogyan fogod tölteni az éjszakáidat a természetben! A jó alvás titka a megfelelő hálózsák!

A hálózsák formája és anyagának hőszigetelő képessége együttesen határozza meg a hőkomfortot. Az alapszabály az, hogy minél több levegő van a hálózsákban, annál hidegebbnek fogod érezni! Azaz minél jobban kitöltöd a hálózsákot a saját testeddel, annál könnyebb lesz „befűteni”.

Három féle alak van piacon hálózsákokból, a téglalap, háromszög és az úgynevezett múmia forma. Ezek közül a múmia hálózsákok idomulnak a testhez leginkább, így azokat lesz a legkönnyebb melegen tartani. Kiválasztásnál mindenképpen próbáld fel a hálózsákot, a komolyabb túraboltokban erre van lehetőség. Fontos, hogy méretben is passzoljon hozzád. A nagyobb márkák gyártói külön jobb és balkezes nyitású zippzárral gyártanak zsákot.

Hálózsák választása téli kempinghez

A hálózsákokat különféle évszakokra tervezik. Mint ahogyan kellemetlen egy sarkvidéki használatra való zsákban aludni nyáron, úgy egy nyári hálózsákban sem leszel boldog egy -10 fokos éjszakán. Sőt ettől komolyabb problémád is fog adódni…

Nyári hálózsákok: könnyű és vékony hálózsákok csak nyári vagy beltéri használatra, egy plédnél ne számíts nagyobb hőszigetelésre. Gyakran téglalap formájúak.

Két szezonos hálózsákok: Késő tavasztól kora őszig használható, amikor az éjszakai hőmérséklet még 10 fok felett van, akkor komfortosak.

Három szezonos hálózsákok: Kora tavasztól késő őszig használhatók, amikor az éjszakai hőmérséklet nem megy fagypont alá.

Négy évszakos hálózsákok: téli kempingezésre, hátizsákos túrázásra és hegymászásra tervezett hálózsákok komoly hőszigetelő képességgel, fagypont alatti hőkomforttal. Szinte kivétel nélkül múmia formájúak.

Téli éjszakák szenvedés nélkül

Mit lehet elhinni a gyártóknak és mit nem? A hidegérzet eléggé szubjektív, nehezen megfogható az, hogy kinek mi a komfortos egy hideg éjszakán. Egy sportos 20 éves ember, aki rengeteg időt tölt el a szabadban mást mond komfortosnak, mint egy ötvenes, aki csak ritkán alszik sátorban.

A gyártók mindenféle számokat írtak a hálózsákokra egymásra licitálva, hogy kinek a hálózsákja a legjobb egy sarki expedícióra. Te és én pedig csak vakargattuk a fejünket a hihetetlen számok láttán! Mivel egy jó téli zsák beszerzése elég komoly kiadás, ráadásul csak utólag jövünk rá, hogy enyhén szólva is félrevezető volt a gyártó állítása, járjuk kicsit körül, hogy mit jelentenek a számok!

Extrém hőfok, határ hőfok és komfort hőfok

Az összevissza adatoknak egységesítése miatt szükség volt valamiféle standardok bevezetésére, hogy összehasonlíthatók legyenek a számok egymással.

Kidolgozták az „átlag nő” ( 160cm magas, 60kg-os, 25 éves nő) és „átlag férfi” (173 cm magas, 73kg-os, 25 éves férfi)  fogalmát, majd ehhez képest alakítottak ki egy standardot. Ma már minden gyártónak az EN13537 szerint kell adatot adnia. Győződj meg róla, hogy az értékeket ez szerint állapították meg! Olcsóbb – főként távolkeleti – gyártmányok esetében ez nem magától értetődő!

Az EN13537 szerint az alábbiak szerint sorolták be a hőmérséklet értékeket:

Komfort hőmérséklet: egy „átlagos nő” eddig a hőmérsékletig érzi komfortosnak

Határ hőmérséklet : egy „átlagos férfi” eddig a hőmérsékletig érzi komfortosnak a hálózsákot, felébredés nélkül.

Extrém hőmérséklet: egy „átlagos nő” eddig a hőmérsékletig élheti túl az éjszakát, azonban van esélye hipotermiának és kisebb fagyási sérülésnek

A női-férfi megkülönböztetés ez esetben nem valamiféle szexizmus, egyszerűen biológiai szempontból másként működik a testünk. Ezeket értékeket minden esetben korrigáld a saját koroddal és fizikai állapotoddal amikor választanod kell! A kor, edzettség, vérkeringés és sok egyéb tényező befolyásolhatja, hogy melyik lesz neked megfelelő hálózsák. Mindig inkább fölé, mint alá válassz!

Vedd észre, hogy az előszeretettel reklámozott „extrém hőfok” csak egy túlélési hőmérséklet! Tehát ha azt látod, hogy extrém hőfok -20 fok, az csak azt jelenti, hogy van esélyed túlélni az éjszakát kisebb fagyásokkal és kihűléssel, de hogy kellemes élmény nem lesz, az biztos.

Matracok és derékaljak

Ha sátorban alszol télen, akkor gyakorlatilag a földön kell feküdnöd. A testhő legnagyobb része a talaj felé távozik, így biztosan kevés lesz a hálózsák és a sátor padlója a talaj és tested közé. A hálózsák hőszigetelő képességét fokozhatod különféle lepedőkkel, de egy jó matracra és/vagy derékaljra biztosan szükséged lesz. A hőszigetelésen túl a komfortérzeted is nagyban javítja.

A kompromisszumok közül a súly/hőszigetelőképesség arányt vedd első szempontnak. Három típus terjedt el leginkább,

  • a hagyományos zártcellás matracok, melyeken hővisszaverő réteg is található.
  • Az úgynevezett önfelfújó matracok, melyek nagyobb komfortot és hőszigetelő képességet adnak. Ezek hátrányaként lehet említeni, hogy viszonylag sérülékenyebbek.
  • A felfújható matracok a legkényelmesebbek és a legjobb hőszigetelő képességűek, azonban egyben a legnehezebbek is.

Milyen felszerelésre lesz még szükséged? Hol kempingezz télen? Hogyan kempingezz biztonságosan? Mit egyél és hogyan főzz egy téli kempingezés során? Megtudhatod a cikk második részéből!

Címkézett bejegyzések:
X