Téli kemping – II. rész

A Téli kemping I. részének folytatásaként számba vesszük a további szükséges felszereléseket és általános tudnivalókat a téli kempingezéssel kapcsolatosan. Ha az első részt nem olvastad, akkor kezd azzal ide kattintva!

A sátrakkal, lakókocsikkal és hálózsákokkal kapcsolatos tudnivalók mellett a kellemes téli kempinghez elengedhetetlen a megfelelő ruházat. Ki akar megfázni, főleg megfagyni a szabadidejének eltöltése közben?

Bármilyen téli szabadtéri tevékenység közben a legfontosabb, hogy maradj száraz és tartsd magad melegen!

Megfelelő téli ruházat

winter-985431_1280A réteges öltözködés azért nagyon fontos, mert ennek segítségével tudod szabályozni a test hőmérsékletét. Mivel változatos fizikai aktivitást végzünk, ezért nagyon fontos, hogy a túlzott kimelegedéstől ugyanúgy megóvjuk magunkat, mint a kihűléstől. Ha nagyon intenzív mozgást végzel, akkor csökkentsd a ruha mennyiségét, nehogy leizzadj! A meghűlés vagy éppen a hipotermia úgy is kialakulhat, hogy „belülről áztatod el” a ruhádat.

Az alapszabály az, hogy vékonyabb réteget ölts magadra alulról, és erre húzhatsz egyre vastagabb rétegeket.

Alsó réteg

A megfelelő alsó réteg hivatott gondoskodni a tested által termelt izzadság elvezetéséről. Ezért kiemelten fontos, hogy kellő körültekintéssel válaszd ki a megfelelő ruhadarabokat. Az alsó réteg érintkezik a bőröddel, azért a funkcionális tulajdonságai mellett komfortosnak is kell lennie. Az alsó rétegek különféle mesterséges és természetes anyagokból készülhetnek.

Technikai anyagok: Mesterséges szintetikus anyagok. Általában nagyon jól teljesítenek a víz és pára elvezetésében, azonban kevésbé hatékonyak a kellemetlen testszagok kialakulásának megakadályozásában. Előnyük, hogy szinte pillanatok alatt megszáradnak mosás után.

Gyapjú: Az egyik legjobb természetes anyag alsó réteg készítéséhez. Rendkívül jó a hőszabályozó tulajdonsága, nedvesen is megtartja a hőszigetelő képességének nagy részét. Jó antibakteriális hatása van, így nem alakul ki olyan gyorsan kellemetlen testszag erős fizikai aktivitás hatására.

Selyem: Gyakori és kedvelt alsó réteg alapanyag a természetes irányzatból. Lágy és komfortos viselet, azonban hátrányaként említhető, hogy nehezebben szárad, ha egyszer nedves lesz.

Bambusz vagy “bamboo”: Viszonylag újabb fejlesztésű anyag, melyből nagyon kellemes viseletű alsó réteg ruházat készül. Tulajdonságai hasonlóak a gyapjúhoz, azonban annál rendszerint olcsóbb anyag. Gyakran ezüst szálakat kevernek bele, mely fokozza az antibakteriális hatását.

Alpaka: újabban felfedezett anyag, mely lassan kezd divatba jönni. Állítólag a Dél-Amerikában őshonos alpaka szőréből készítik, azonban ezt gyakran keverik hasonló tulajdonságú merinó és egyéb gyapjúval. Gyapjúval azonos tulajdonságokkal számolhatsz, némileg magasabb áron.

A pamut anyagok abszolút nem funkcionálnak jól erre a célra, mert ahelyett, hogy elvezetnék a nedvességet, éppen hogy magukba szívják azt. Egy elázott pamut poló fölé húzhatsz akármilyen vastag pulcsit vagy kabátot, „fázni fogsz, mint egy kutya”.

Középső réteg

A középső réteg legfontosabb szerepe a hőszigetelés. Anyagok tekintetében nagyon széles a választék a gyapjútól a különféle polár anyagokig. Mindegyik jól működhet, a választásodat az egyedi ízlésed és a pénztárcád befolyásolja. Magunk részéről előnyben részesítjük a természetes anyagokat, különösen a gyapjút, de ezek általában dupla-tripla áron elérhetők egy jó polárhoz képest.

Felső réteg, vagy héj

A legfőbb feladata megvédeni téged a téli időjárás támadásaitól, esőtől, hótól és széltől. Anyag választékban inkább a szintetikus anyagok a jellemzők, de léteznek impregnált gyapjú anyagok is nagyjából „horror áron”. A sátrakhoz hasonló módon jellemzik a víz elleni védelmüket. Mivel a pára kieresztése fontos a felső réteg esetében is, a legjobbak a különféle membránnal kombinált héj rétegek, melyek a vizet nem engedik be, de a párát kivezetik. Legismertebb a GoreTex, de hasonló néven sok egyéb gyártó kínál ilyeneket. Sok gyártó kínál héjakat zipzárral nyitható és zárható szellőzőnyílásokkal is.

Mit húzzunk a lábunkra?

skis-1208282_1920Ha a lábad fázik, akkor fázni fogsz, bármilyen vastagon is öltöztél fel! Ebből következik, hogy a bakancs vagy csizma és a zokni legyen a lehető legjobb minőségű, amit csak megengedhetsz magadnak.

Ha bakancsban túrázol, akkor hó és a hajnali nyirkos növényzet ellen jól jöhet egy kamásli is. Megvédi a nadrágod szárát az elázástól és havat sem engedi bejutni a bakancsba.

Ha nem akarsz hegyet mászni és csak rövidebb túrákra készülsz, vagy havas-esős időben kempingezel, akkor a vadászok részére készített gumicsizma is megfelelő lehet. Ez alkalmas több kilométeres gyaloglásra, könnyen tisztítható, belülről általában neoprénnel bélelt a hideg ellen. Abszolút vízálló.

A bakancsok és csizmák esetében a legfontosabb szempont – a kényelem mellett – a hőszigetelő képesség és vízállóság. Ezeket a nagyobb gyártók a hálózsákokhoz hasonlóan osztályozzák. A téli kempinghez vagy túrához a 4 évszakos bakancsok felelnek meg leginkább. A legjobb ez esetben is a membránnal (GoreTex és hasonlók) szerkesztett modellek, melyek a vizet kint tartják, de engedik távozni a képződött párát a lábbeliből. Ha hosszabb, akár 10-20 kilométeres túrákat tervezel, vagy hegyet mászol, akkor ez különösen fontos!

A lábad védelme mellett a hőszigetelésről is elsősorban a zoknidnak kell gondoskodni. A zokni a lábad esetében alsó és középső rétegként funkcionál. Inkább húzz egy vékonyabb és egy vastagabb zoknit, mint egyetlen nagyon vastagot! Anyagok tekintetében az alsó rétegnél található anyagok ismertetését vedd figyelembe. Részesítsd előnyben a gyapjú, alpaka és bambusz zoknikat, lehetőleg kerüld a pamutot!

Van rajta sapka, nincs rajta sapka…

Régi katona mondás: Ha fázik a lábad, akkor húzz sapkát! Állítólag a testhő 20%-a a fejen keresztül képes távozni. Ezt az állítást – vagy tévhitet – hőkamerás kísérletekkel cáfolták azóta. Nem akarunk ebben igazságot tenni, de személyes tapasztalatunk az, hogy fontos a jó sapka a megfelelő hőérzet eléréséhez. Ne sajnáld hát a frizurád, húzz sapkát, ha nagyon hideg van!

Az egészség megőrzése télen

Fontos, hogy a téli kempingről egészségesen és feltöltődve térhess haza. Ennek érdekében néhány dolgot tegyél meg, így máskor is élvezheted a természet közelségét hidegben is!

Kihűlés vagy hipotermia

kodiak-85921_1920Ha alaposan felkészültél a téli kempingre és a felszerelésed is kellő körültekintéssel állítottad össze, akkor nem fogsz olyan helyzetbe kerülni, hogy a kihűlés fenyegessen. Azonban balesetek történhetnek, átnedvesedhet a ruhád, vagy megcsúszva belepottyanhatsz egy patakba. Ezért fontos, hogy felismerd, ha a hipotermia jeleit és időben közbelépj a nagyobb baj elkerülése érdekében.

Hipotermia fokozatai és tünetei

Enyhe kihűlés: a test hőmérséklete 32-35 fokra süllyed. Tünetei az állandó remegés, gyors légzés, hideg és sápadt bőr, fáradtság érzés, gyakori vizelési inger. (ezt azért érzed, mert a tested igyekszik megszabadulni a felesleges víz mennyiségtől, hogy kevesebb energiára legyen szükség a „fűtéshez”)

Közepes hipotermia: a test hőmérséklete 28-32 fokra süllyed. Tünetei a fentieken túlmenően a lelassult mozgás, zavarodottság, akadozó beszéd, fulladás érzés, felszínes és rendszertelen légzés, kordinációs problémák, gyenge pulzus. Ebben az állapotban már sürgősen gondoskodnod kell a test felmelegítéséről és segítségről, mert hamarosan magatehetetlen állapotba kerülhetsz!

Súlyos hipotermia: a test hőmérséklet 28 fok alá süllyed. Ebben az állapotban az ember már nem képes magán segíteni, külső beavatkozás nélkül halálos veszélyben van. Az életfunkciók alig érzékelhetők, légzés rendszertelen, pulzus nem, vagy nagyon gyengén tapintható, a keringés hamarosan összeomlik. Általában már nem képes kommunikálni a környezettel vagy eszméletlen állapotban van. Ilyen mértékű kihűlés esetén a sérültön csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás segíthet.

Az itt megadott értékek egészséges, átlagos kondícióban lévő felnőtt emberekre vonatkoznak. Gyermekek, idősek vagy beteg személyek esetében korábban jelentkezhetnek a tünetek!

Mit tegyél és mit ne, ha a hipotermia jeleit észleled magadon, vagy társadon?

 • Vedd le a vizes ruhát
 • Burkolózz száraz takaróba, törölközőbe
 • Igyál meleg italt és egyél nagy energia tartalmú ételt (csoki, energiaszelet, stb.)
 • Mindenek előtt keress egy meleg helyet, ahol lassan felmelegedhetsz

Amit biztosan ne tegyél

 • Ne igyál alkoholt! Ez hamis meleg érzetet ad, azonban csak ront a helyzeten. Kitágítja az ereket, így fokozza a hőveszteséget.
 • Ne maszírozd a végtagjaidat! A végtagok kihűlése a test természetes reakciója, elvonja a vért a végtagokból. Ennek az a szerepe, hogy fent tudja tartani a legfontosabb szervek megfelelő vérellátását. Ha fokozod a vérkeringést a végtagjaidban, akkor veszélybe kerülhet az agy és szív vérellátása.

Forró ital, meleg étel – mit együnk?

Télen különösen jót tesz a lelkünknek, ha meleg ételt és italt fogyaszthatunk. Nem kell erről lemondani téli kemping során sem! Ha egy jól felszerelt lakóautóval kempingezünk, akkor gyakorlatilag bármit elkészíthetünk, mintha csak az otthoni konyhánkban főzőcskéznénk.

Ha sátorban kempingezünk, akkor kicsit szerényebbek a lehetőségeink. Egy jól megválasztott kempingfőzővel azonban télen sem lehetetlen meleg ételt és italt készíteni. Ha hátizsákkal kempingezel, akkor nagyon fontos a kis méret és üzembiztonság. Az a jó kempingfőző, amely kis helyet foglal, könnyű és fagyos körülmények között is jól üzemel.

Ha gázfőzőt használsz, akkor propán, vagy propán-bután gázzal üzemelőt vigyél magaddal. A többi készülék fagypont alatt alig, vagy egyáltalán nem fog működni. A palackot tartsd melegen, mielőtt használni akarod. Beteheted a hálózsákodba vagy a kabátod alá. Minél hidegebb, annál macerásabb lesz kicsalogatni belőle a gázt. Ha bővebben érdekel a téma, olvasd el ezt a cikket is!

Gáz nélkül működő Kelly Kettle kempingfőző

hobo-stove-kicsi4A mi kedvencünk a Kelly Kettle, mely hidegben is nagyszerűen működik, sosem romlik el, ráadásul bármilyen éghető anyaggal használhatod. Nem kell magaddal cipelni a gázpalackokat, nem kell bajlódni a palack melegítésével, hogy tüzet csikarhass ki belőle. Ráadásul esőben és erős szélben sem hagy cserben.

Pofon egyszerű a működési elve, melyről itt olvashatsz bővebben. Három féle méretben készül: hátizsákosoknak praktikus Trekker, az arany középutat jelentő Scout és a nagyméretű BaseCamp, amelyet érdemes még a lakóautóba is betenni „aranytartaléknak”, ha elfogyna a tartályból a gáz, vagy befagyna a palack. Komplett készletekben minden benne van, amire szükséged lesz.

Milyen felszerelés kell a tábori konyhához?

Tulajdonképpen egy éles késsel és egy megbízható kempingfőzővel már boldogulni fogsz. Ez az alap, ami mindenképpen kell. A tábori konyha felszerelései a következők:

 • éles kés: nyitható vagy fix pengés változat, és egy késélező
 • egy-két lábas fedővel: ebben meg tudod főzni a tésztát, rizst. A fedő alatt hamarabb megfő az étel, egyes edénykészletek fedőjét serpenyőként is használhatod például rántotta készítéséhez
 • vastag falú edény: ha szabad tűzön akarsz főzni, akkor mindenképpen csomagolj egy vastag falú edényt. A rozsdamentes acél és alumínium kempingedények nem igazán alkalmasak a szabad tűzön való használatra. Hamarabb leég benne az étel, mint ahogyan megfőne.
 • kis méretű vágódeszka: télen legjobb a műanyag. A fémhez pillanatok alatt hozzáfagy a hús vagy zöldség.
 • evőeszköz: a minimum egy kanál. Ennyi tulajdonképpen elég is. Késsel és kanállal mindent meg tudsz enni. Az egyik végén kanál, másik végén villa evőeszközök eddig nekünk nem nagyon nyerték el a tetszésünket.
 • tányér: az edényből is meg tudod enni az ételt, de ha van helyed, akkor miért ne? Praktikusnak találjuk a Kelly Kettle rozsdamentes acél tányérját. Edényfogóval serpenyőként is használhatod.
 • bögre: ezt mi sosem hagyjuk otthon! Ihatsz belőle, vizet is melegíthetsz benne, a Kelly Kettle bögréjében még mérőskálát is találsz, így az instant kajákhoz könnyebb kiadagolni a megfelelő mennyiségű vizet.
 • összehajtható mosogató: lehet élni nélküle, de egy szivaccsal és környezetbarát mosogatószerrel tisztességesen el tudod takarítani az edényeidet. Összehajtva kis helyet foglal, végszükség esetén mosakodásra, vagy esővíz begyűjtésére is használhatod.
 • fűszeres dobozka: készen is megveheted, de tulajdonképpen bármilyen kicsi konyhai doboz megfelel, ami képes lég és vízmentesen zárni. Saját ízlésednek megfelelően tedd bele az alap fűszereket.
 • egy megbízható kempingfőző és tűzgyújtó szerszám(ok)

Mit együnk és mit igyunk?

Hátizsákos kempingezők általában instant kajákat visznek magukkal, melyekhez csak forró vizet kell adni. Van ezekből is elég nagy választék, de azért hamar rá lehet unni. Változatosabbá tudod tenni az étkezést, ha friss alapanyagokból készíthetsz néha egy rántottát, vagy sütsz egy darab húst vagy kolbászt. Télen ezek eltarthatósága miatt szerencsére kevésbé kell aggódni, mint nyáron!

A meleg ételek és italok segítenek melegen tartani a testedet, és nem utolsó sorban maga a sütés-főzés is élmény szabad tűznél.

Biztonság és a téli kemping

Számtalan móka, ami miatt szeretjük a kempinget egyben veszélyeket is hordoz magában. Ez különösen igaz akkor, ha a vadkemping híve vagy. Nehezebben kapsz segítséget, ha valami balul sül el, így legjobb, ha távol tartod a bajt magadtól! Télen minden egy kicsit nehezebb és veszélyesebb, mint az év többi részében. Mi az, amit tegyél meg és mi az, amit biztosan ne tegyél?

Téli kemping – amit ne tegyél!

 • woman-1160258_1920Kezdjük a klasszikussal: ne sétálj vékony jégen! Jó szórakozás a jégen csúszkálni, azonban ha nem vagy róla teljesen meggyőződve, hogy biztonságos, ne menj befagyott tavak vizére. Ha egyedül vagy, akkor meg egyáltalán ne kísérletezz! Ha beszakad alattad a jég, egyedül szinte nulla esélyed van kikecmeregni a jeges vízből. Néhány perc elég ahhoz, hogy végzetesen kihűlj!
 • Ne igyál alkoholt, ameddig minden munkát el nem végeztél! Télen – és úgy általában – nem jó ötlet berúgni, azonban kempingezés során csak akkor idd meg az első kortyot, miután minden teendődet elvégezted! Ha áll sátor, fel van aprítva a tüzelő, kész a vacsora.
 • Éjszaka ne menj ki a sátorból vagy lakókocsiból lámpa nélkül! Zseblámpát vagy legalább egy fejlámpát mindenképpen vigyél magaddal. Vak sötétben nehéz tájékozódni, könnyen érhet baleset, ha nem látsz megfelelően. (lefejelhetsz egy belógó ágat, belecsúszhatsz egy gödörbe, stb.)
 • Viselj láthatósági mellényt éjszaka, ha eltávolodsz a táborhelytől! Jó ha tudod, hogy az ország egész területe vadászterület és vadászati szezon hazánkban az őszi és téli hónapokra esik. Ha legalább egy fejlámpa van nálad és egy láthatósági mellény rajtad, akkor biztosan nem fog egy „hirtelen kezű vadász” vaddisznónak nézni a sötétben.
 • Ne gyújts tüzet és ne főzz a sátorban! Bármilyen hideg is van odakint, a teádat vagy az ételed kint főzd meg. A szén-monoxid csendes gyilkos. Pillanatok alatt összegyűlik a sátorban a veszélyes mennyiség. Mire észreveszed, hogy valami baj van, rendszerint már nem tudsz magadon segíteni.
 • Ne vágj fát: éjszaka, ha alkoholt ittál és puha felületen! Az éles szerszámok könnyen veszélyes sérülést okozhatnak. Csak akkor használd őket, ha tökéletesen látod, hogy mit csinálsz, uralod a szerszámot, amivel dolgozol és teljes értékű az ítélőképességed! Súlyos sérülések ellátása nagyon nehéz kemping körülmények között, a segítség pedig rendszerint nagyon messze van.

Téli kemping – amit mindenképpen tegyél

 • Készülj fel alaposan a téli körülményekre, legyen nálad elegendő (száraz) tartalék ruházat.
 • Legyen nálad legalább két féle tűzgyújtó szerszám, azokat tartsd vízmentes dobozban, vagy zacskóban.
 • Legyen nálad vész esetére nagy energia tartalmú étel, csokoládé, energia szelet (és ne edd meg az első nap!)
 • Legyen nálad elegendő víz, azt óvd a megfagyástól! Tartsd a hálózsákodban vagy a kabátod alatt.
 • Télen sokkal hosszabb a sötétség éjszakánként, gondolj erre, amikor elemeket vagy akkumulátorokat csomagolsz!
 • Legyen nálad mobiltelefon, az legyen teljesen feltöltve!
 • Folyamatosan ellenőrizd az időjárás jelentéseket, hogy tudd, mivel kell szembe nézned!
 • Ha elázott a ruhád, akkor sürgősen keress menedéket, rakj tüzet és szárítsd meg a ruháid. Minden mással csak ezután foglalkozz!
 • Mindig tudjon rólad valaki, hogy éppen merre jársz. Ha bajba kerülsz, nem mindegy, mennyi idő alatt találnak rád!
 • Ha vadkempingezel, akkor az esetleges balesetek elkerülése érdekében a helyi vadásztársaságot is értesítsd, hogy merre leszel!

Olvasd el a Túlélés a természetben című cikket is, abban további hasznos tanácsokat kaphatsz a biztonság témájában!

Ellenőrző lista és tippek téli kempingezéshez

Végére érve ennek a terjedelmes posztnak összefoglaljuk, hogy mire figyelj oda különösképpen. A téli kemping sok örömet nyújthat neked is, ha felkészülsz becsületesen!

 1. Vigyél magaddal teljesen feltöltött mobiltelefont, tölts rá GPS alkalmazást! Ez mellett legyen nálad hagyományos papír térkép és egy iránytű, vagy tájoló. Mindig értesíts valakit, hogy merre jársz!
 2. Tájékozódj folyamatosan, hogy milyen időjárás várható!
 3. Elindulás előtt ellenőrizd a lakóautó, lakókocsi műszaki állapotát! Ha sátorral kempingezel, akkor ellenőrizd, hogy megfelelő-e a sátor a téli kempinghez és tökéletesen vízálló-e?
 4. Ellenőrizd a hálózsákod! Ne feledd, az extrém hőmérséklet a túlélési hőmérséklet, ne ez alapján válassz hálózsákot!
 5. Használj matracot és/vagy derékaljat!
 6. Csomagold be az esőkabátot és esőnadrágot, akkor is, ha száraz idő van. Télen életbevágóan fontos, hogy száraz maradjon a ruhád!
 7. Válaszd azt a legjobb minőségű vízálló bakancsot vagy csizmát, amit csak megengedhetsz magadnak!
 8. Csomagolj tartalék zoknit! Húzz fel két zoknit, egy vékonyabbat alulra és egy vastagabbat fölé! Ne feledd, a pamut zokni nem zokni télen! A technikai anyagok és a gyapjú lesznek a barátaid!
 9. Ne feledd, rétegesen öltözködj! Alsó réteg a nedvesség kivezetéséhez, középső réteg a hőszigeteléshez, felső réteg az időjárás viszontagságai ellen.
 10. Ha fázik a lábad, akkor itt az ideje sapkát húzni! Csomagolj sapkát és kesztyűt, még akkor is, ha az ablakon kinézve úgy tűnik, hogy semmi szükség rá! Inkább cipeld magaddal feleslegesen, mint hiányozzon, ha szükség volna rá.
 11. Emlékezz rá, télen a legfontosabb, hogy minden száraz maradjon! Ellenőrizd, hogy a hátizsákod vízálló-e megfelelően! Néhány nejlon szemetes zsák kis helyen elfér, és bármikor jól jöhet!
 12. Csomagolj elegendő vizet, vagy legyen nálad megfelelő edény, amiben vizet forralhatsz! Hogy hogyan tudsz vízhez jutni a természetben, azt részletesebben is megtudhatod ebből a cikkből.
 13. Csomagolj élelmiszert megfelelő mennyiségben! Legyen nálad magas energiatartamú csokoládé vagy energiaszelet tartalék gyanánt!
 14. Ellenőrizd a tábori konyha felszerelésed! A minimum egy éles kés és egy megbízható hőforrás!
 15. Két tűzgyújtó szerszám az egy, egy tűzgyújtó szerszám az semmi! Legyen nálad többféle tűzgyújtó szerszám, azokat tartsd vízmentes tasakban.
 16. Legyen nálad minimum egy fejlámpa és egy zseblámpa! Télen sokat kell világítani, így gondoskodj megfelelő mennyiségű elemről vagy akku töltőről!
 17. Éjszaka nem csak látni, hanem látszani is kell! Élénkszínű ruházatot és/vagy láthatósági mellényt viselj éjszaka, hogy elkerüld a baleseteket.
 18. first-aid-kit-59645_1920Elsősegély csomag – ha folyamatosan gyógyszert kell szedned, akkor elegendő mennyiségű gyógyszerrel feltöltve – mindig legyen nálad! Nem az autóban, nem a sátorban, hanem nálad!
 19. Egy multi-funkciós szerszám vagy „svájci bicska” mindig hasznos lehet!
 20. Ha lakóautóval vagy terepjáróval indulsz kempingezni, akkor a téli autós tartozékok legyenek bekészítve! Gondolj a fagyvédelemre, ellenőrizd a víz tartályok szigetelését, a gáztartályt és a fűtési rendszert!

Kellemes időtöltést és jó kalandokat kívánunk! Ha télen kempingezel, akkor egy teljesen más arcát fogod megismerni a tájnak. Nagyobb eséllyel láthatsz vadon élő állatokat, kisebb eséllyel szúnyogokat és a kullancsok miatt sem annyira aggódnod!

X