Túra a téli erdőben

Túra vagy egy kellemes séta során a téli erdő teljesen más arcát mutatja, mint amit nyáron tapasztalhatunk. Miért érdemes télen is kirándulni? Mit láthatunk és hogyan kiránduljunk télen?

Télen általában egy napos könnyű túrákat teszünk, bár az igazi outdoor fanatikusok a téli kempinget is legalább annyira élvezik, mint a nyári vízparti nyaralásokat. Ha ilyet tervezel, olvasd el ezt a cikket, mely a téli kempingről szól.

Túra ruházatról röviden

A téli erdei kirándulás – a felkészülést illetően – alapvetően nem tér el a más évszakokban tervezett kalandoktól, egyedül a ruházat terén kell alaposabban csomagolni. A réteges öltözködés nem a „nagymamák” állandó intelmeinek egyike, hanem létszükséglet télen. Semmi mással nem tudod szabályozni a testhőmérsékleted! Gyaloglás során gyorsan kimelegedsz, és az a vastag pulcsi, ami az ajtón kilépve jó ötletnek tűnt, hirtelen melegnek bizonyulhat! Ha nem tudsz mit levenni, akkor alaposan leizzadsz, majd amikor megállsz egy kis pihenőre, már alaposan meg is fáztál. A ruha rétegek le és felvételével elsősorban az izzadást igyekezz elkerülni!

Lábbeliből csak a teljesen vízhatlan megfelelő (legjobb egy mebrános bakancs vagy csizma) és egy kamásli is jól jöhet, ha nem vízhatlan a nadrágod. Sapka és kesztyű akkor is legyen nálad, ha pillanatnyilag szükségtelennek is tűnik. Télen gyorsan megváltozhat az idő!

Túra felszerelés télen

A ruházaton túlmenően nem sokban tér el a téli felszerelés a nyáritól. Egyedül a szúnyog és kullancsriasztót felesleges magaddal vinned mínuszokban. Ha enyhébb idő van, akkor viszont a kullancsok aktivizálhatják magukat, erre vigyázz!

Vésztartaléknak választhatsz a különféle kéz és zsebmelegítőkből is, azonban a személyes tapasztalatunk az, hogy egy egynapos túrára felesleges magaddal cipelni. Nálunk egyszer sem került elő a hátizsákból, így már nem is cipeljük.

Étel-ital a szabadban

Télen több energiára van szükséged, mint melegebb időben. A mozgással elhasznált energia mellett a tested hőmérsékletének tartásához is több kalória kell. A szokásos étel szükséglet mellett csomagolj vésztartaléknak magas energia tartalmú élelmiszert is, mint például energiaszelet, csokoládé, stb.

Italból a tiszta víz a legjobb! Közhiedelemmel ellentétben ebből télen is éppen akkora mennyiséget kell fogyasztani, mint nyáron! Ha fázol, akkor a tested igyekszik megszabadulni a felesleges folyadékoktól, ezért később jelzi, hogy elkezdtél kiszáradni. Igyál rendszeresen, akkor is, ha nem vagy szomjas! Éppen olyan gyorsan vészesen kiszáradhatsz, mint nyáron! Ha a nyári túrákon le is gurítasz egy-egy hideg sört, télen ezt kerüld el! Az alkohol rengeteg problémát okozhat télen. Csökkent reflexekkel később tudsz reagálni a veszélyes helyzetekre, és a kitágult erek miatt hamarabb ki is hűlhetsz!

Az ivóvíz a hátizsákodban hamarabb megfagyhat, figyelj erre! Legjobb, ha olyan kulacsot viszel, amit a kabátod alatt tudsz hordani. Így biztosan nem fog befagyni.

Hidegben nagyon jól tud esni a meleg ital, mint például egy jó forró tea és a meleg étel. Ezt egy termoszban tudod magaddal vinni, vagy egy Kelly Kettle túrafőző segítségével elkésztheted frissen is. A Kelly Kettle kempingfőző készletekben edény is van, így minden adott lesz az étel-ital melegítéshez vagy egy jó sütés-főzéshez akár az erdőben is. Mivel nem alkohollal vagy gázzal működik, akár mínusz húsz fokban is megbízhatóan működik, a tüzelőanyagot sem kell magaddal cipelni, megtalálod az erdőben.

Miért érdemes télen kirándulni az erdőben?

A téli erdő gyönyörű tud lenni egy havazás után. Teljesen más arcát mutatja ilyenkor, mint a vegetációs időszakban. Ha szerencséd van, és megtanulsz néhány „cserkelő taktikát”, akkor akár vadon élő állatokkal is találkozhatsz! Nyáron erre nem sok esélyed van, mert a fák és cserjék lombozata elrejti előled a látványt! Lehet, hogy nyáron is 10-20 méterre melletted egy szarvas rudli pihent éppen az erdőben, de esélyed sem volt meglátni a sűrűben.

Hogyan láthatok állatokat télen az erdőben?

A vadon élő állatoknak a szaglása és a hallása kitűnő, tehát ezeket kell kicselezned! Amint megérzik az ember szagát, egyből odébb állnak. Tehát ha szarvasokkal, őzekkel, vaddisznókkal szeretnél találkozni, akkor

  • haladj csendben, néha állj meg és fülelj,
  • figyeld a szél irányát, mindig széllel szemben igyekezz haladni!

A dohányzás nagyon káros az egészségre, azonban a füst megmutatja a szél irányát. Ez miatt persze ne gyújts rá! Kis flakonba tehetsz hintőport is, ha abból egy keveset „kipumpálsz” a flakonból, ugyanazt éred el. A szél irányába nézve (amerről fúj a szél) fürkészd az erdőt, ott van esélyed látni valamit. A vadon élő állatok nagyon jó rejtő színeket öltenek télire magukra, ezért nem könnyű észrevenni őket. Ha néha meg-megállsz, akkor jobban körül tudsz nézni, és felfigyelhetsz a környezettől elütő formára vagy kisebb mozgásokra is.

Hidd el, bőven van vad a magyar erdőkben, csak rajtad múlik, hogy sikerül-e „becserkelni” őket! Ha olyan szerencse ér, hogy felfedezel egy szarvas rudlit, vagy esetleg vaddisznó kondát, akkor állj meg és figyeld őket.

A vadon élő állataink látása nem éppen világbajnok, így ha a szagodat nem érzik és nem csapsz zajt, akkor egészen közelről is megfigyelheted őket! A sziluetteket és a mozgást figyelik leginkább. Állítólag a szarvas félék színlátása nagyon gyenge, így nem kell feltétlenül „rambó-öltözet” a vadfigyeléshez. Ha van mögötted olyan háttér, ami elrejti a körvonalad (fák, cserjék) és mozdulatlan vagy, akkor nyugodtan legelésznek tovább és akkor sem vesznek észre, ha éppen rád néznek. Próbáld ki, megéri!

A hazai vadjaink nem kimondottan veszélyesek, önszántukból nem támadnak emberre. Amire viszont figyelned kell, hogy a vaddisznó kocák ellési időszaka február-március környékére esik. A malacos kocák veszélyesek tudnak lenni, amennyiben fenyegetést látnak benned. Malacaik védelmében agresszívan támadhatnak az emberre és súlyos, akár életveszélyes sérülést is képesek okozni!

Téli túra veszélyei

A nem megfelelő öltözködés rejti a kihűlés veszélyét. Ezt megfelelő réteges öltözködéssel elkerülheted.

A másik gyakran előforduló veszély a jeges-csúszós felületen történő elesés. Legyél tehát nagyon óvatos, nem maradna szép emléked a téli erdőről ha egy törött végtaggal vagy bokaficammal térnél haza. Sok túrabakancs talpa nedves köveken vagy aszfalton rendkívűl csúszik! Teszteld le a sajátod még otthon, hogy ne érjen meglepetés. Nekünk a „vibram” tipusúval volt ilyen tapasztalatunk.

A befagyott vizekre ne lépj, bármennyire csábító is!

Összegezve tehát sok szép dologból maradsz ki, ha szögre akasztod a bakancsod a téli időszakra! Bátran mozdulj ki és élvezd a túrázás örömeit télen is!

Címkézett bejegyzések:
X