Vadász gumicsizma – Keldun Huntsman gumicsizma összehasonlító teszt

Vadászok és horgászok számára készülő gumicsizmák esetében a tartósság és kényelem mellett a különféle – használatból eredő – sérülésekkel szembeni ellenálló képesség kiemelten fontos. Gumicsizmát azért húzunk, hogy vizes-lápos területen megóvjuk a lábunkat a nedvességtől. Ha zoknink a legcsekélyebb mértékben is vizes lesz, a hideg gyorsan véget vethet bármilyen jól induló kalandnak.

A leggyakrabban az anyag fáradásból eredő kitöredezés és a kövek, növényzet által okozott mechanikai sérülések miatt veszíti el a gumicsizmánk a teljes vízállóságát. Ha megfigyeled a gumicsizmád járás közben, jellemző helyeken törik meg a gumi minden egyes lépésnél. Ez lesz az a pont, ahol több ezer lépés után az anyag elfárad, végül enged a fizikának és kirepedezik. Ez előbb-utóbb minden gumicsizmánál bekövetkezik. Hogy előbb-e vagy utóbb? Ezt a gumicsizma gyártástechnológiája, anyagminősége és tervezése határozza meg.

Nyilván tapasztaltad már, hogy egyes vadásztársak a mezőgazdasági üzletben kapható – jó esetben legalább zöld színű – pár ezer forintos hagyományos gumicsizmában jelennek meg a reggeli eligazításon az apróvad hajtáson. Miért gond ez?

Hagyományos gumicsizma, mire találták ki?

Nos, ezeket a gumicsizmákat a mezőgazdaságban dolgozó emberek számára gyártják nagy tömegben. A kényelem huszadrangú szempont, hiszen nem nagy távok megtételére, vagy egész napos viseletre fejlesztették őket. Ha viseltél már ilyet vadászaton, akkor pontosan érted, miért fontos a kényelem. Nem luxus ez esetben, hiszen kedvenc időtöltésed során nem szeretnél sajgó lábakkal hazatérni egy sikeres apróvad hajtás után. Az valahogy nem élvezet…

Ezeket a gumicsizmákat arra találták ki, hogy az istálló előtt belelépj, majd dolgod végezvén lehúzd a lábadról. Ergonómiáról kár is beszélni, egyszerűen nem érdekes arra a fél órára. Az anyaga és vázszerkezete sem alkalmas a folyamatos mozgásra, ha erre használod néhány alkalom után kitöredezik, és már hajíthatod is a szemétbe.

Mit várunk el egy vadász gumicsizmától?

Röviden: legyen kényelmes, tartós és olcsó! Nos, ahogy közhelyesen megjegyezhetnénk, ebből általában csak kettőt választhatunk…

Vannak ugyan nagyon kényelmes és tartós gumicsizmák, azonban ezek ára vetekszik a legjobb minőségű bakancsok árával, azaz legtöbb vadásztársunk számára egyszerűen nem fér bele a költségvetésbe.

De miért kell egy jó minőségű vadász gumicsizmának drágának lennie?

Nyilvánvaló, hogy az igényesebb gyártástechnológia és magas minőségű nyersanyag felhasználását meg kell fizetnie a vásárlóknak. De biztos, hogy csak ezért fizetünk?

Nos, sajnos a felkapott márkák – neveket nem említve – éppen azért lettek felkapottak, mert két kézzel öntik a pénzt a marketingbe, reklámokba, szponzorációba. A rossz hírem az, hogy ezeket a költségeket is a végén velünk fizettetik meg! Így amikor levesszük a polcról ezeket a gumicsizmákat, akkor kapunk a pénzünkért némi kényelmet és minőséget, valamint egy nagy adag “brand költséget”. Hát klassz, úgyis a pénz a legkevesebb…

Mit tegyen, aki minden egyes forintért értéket akar kapni?

A kifizetett árért a legtöbb ellenértéket akarjuk kapni, ez normális emberi viselkedés – mindnyájan így “működünk”. Az ellenérték persze mindenkinek mást jelent. Van akinek minden pénzt megér a vadásztársak elismerő pillantása egy márkajelzés láttán…

Nekik talán nem is kell tovább olvasniuk ezt a posztot.

Úgy hiszem, vagyunk azért jó páran, akiket ez pont nem érdekel annyira. Nem pillanatnyi “örömöket” akarunk vásárolni, hanem hosszú távon gondolkodva a legjobb minőséget keressük, megfizethető áron, sallangok nélkül. Nem akarunk minden szezon után új gumicsizmát vásárolni, mert hosszútávon ez mindenképpen drágább.

Létezik jó ár-érték arányú gumicsizma, ami kényelmes, tartós és strapabíró?

Sok, sok elkoptatott gumicsizma után mi végre találtunk egyet! A Keldun márkáról soha nem hallottunk – ha észreveszed, ez azt jelenti, hogy nincs “agyon reklámozva” – azonban megtudtuk róla, hogy igazi vadászemberek fejlesztették ki és gyártják, nekünk vadászoknak. Ők is eljutottak oda, ahová egy évszázaddal korábban Charles Rolls, aki nem talált megfelelő minőségű automobilt magának, ezért inkább megépítette a sajátját. (Ha ismerős a név, nem véletlen, a Rolls-Royce autókról már te is hallottál biztosan.)

Patrick Kelly (a The Kelly Kettle Co. vezetője) és barátja Andy Duncan 3 éven át tervezte, fejlesztette, tesztelte azt a gumicsizmát, ami mindenben megfelel az elvárásaiknak, kényelmes, tartós, strapabíró és nem kerül egy vagyonba. Végül sikerrel jártak! Megalapították a Keldun márkát (a magyar fül számára furcsa név a barátok nevéből származik). A Keldun filozófiája és a vállalkozás mozgató rugója az a cél, hogy a közkedvelt márkák minőségét elérve vagy túlszárnyalva prémium kategóriás gumicsizmát adjanak a vadászoknak középkategóriás áron.

Így született meg a Keldun Huntsman gumicsizma

A három éves fejlesztés alatt mindent gondosan megfigyeltek, minden apró, de lényeges ponton a maximumra törekedtek. A két barát minden ismert márkából vásárolt egy pár gumicsizmát. Ezeket párhuzamosan tesztelték Írország néhol igen nehéz vadászterepein. Sziklás, hangás, nádas, sásos és tőzeges-lápos terepen egyaránt nyüstölték a gumicsizmákat. A Keldun Huntsman prototipusát az egyikük, kontroll gumicsizmát a másikuk viselte.

Nem ritkán olyan módon teszteltek, hogy egyik lábukon Keldun, a másikon a kontroll gumicsizma volt. Így a tesztelés alatt minden gumicsizma pontosan ugyanazokat a terepeket, ugyanannyi ideig volt kénytelen elviselni.

A tesztek eredményeit felhasználták a fejlesztésekben. Mivel az tartós teszt eredményeit fényképekkel is dokumentálták, így mi is megláthatjuk, mire számíthatunk egy Keldun Huntsman gumicsizma tartósságát illetően. Azt hiszem, a fényképek magukért beszélnek!

Címkézett bejegyzések:
X